donderdag 30 juni 2011

Oog om oog (2)


Soera 2:194

Goed, er is geen artikel "Oog om oog (1)", maar wel iets dergelijks. In de verzen 178-179 lazen we namelijk reeds de stelregel dat de dood van de een moet worden gewroken met de dood van een ander. In het volgende vers gaat het om - ik kan het niet anders zien - iets veel kinderachtigers.
194. De heilige maand voor de heilige maand, en alle heilige dingen, in vergelding. Als iemand iets schendt wat voor jou heilig is, doe dan iets dergelijks bij hem. Vrees Allah en onthou dat Allah met hen is die oppassend zijn.
De zalvende woorden aan het eind kunnen niet goedmaken wat eraan voorafgaat: de oproep om op de tenen van anderen te gaan staan als ze dat bij jou doen. Zou dat helpen? Daar komt toch eindeloze ruzie van? En bovendien: dit benadeelt mensen voor wie maar een paar dingen heilig zijn ten opzicht van mensen voor wie heel veel heilig is.

Wat er van dit soort verzen kan komen zie je - ik noem maar wat - bij de geschiedenis van de cartoons in Jyllands-Posten. Moslims waren boos omdat enkele Deense artiesten de heilige profeet Mohammed hadden getekend, en niet al te complimenteus. Dit was uiteindelijk nadelig voor de vrijheid van meningsuiting, een van de weinige waarden die in de Westerse wereld nog heilig zijn, en, als ik zo vrij mag zijn, veel belangrijker dan het verbod om (milde) spotprentjes op Mohammed te maken.

Tenslotte nog de vergelijking met het boek waarover de Koran zo hoog opgeeft: de Bijbel. Kunnen we in dat boek ook zulke ongezonde instructies vinden? Voor zover ik weet niet, maar wie het beter weet mag het natuurlijk zeggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Op- of aanmerkingen? Plaats ze hier...