woensdag 22 juni 2011

Maan

Soera 2:189
189. Ze stellen je vragen over de nieuwe maan; zeg tegen ze: "dat zijn slechts tekenen om de tijd aan te geven voor mensen en pelgrimstochten. Het is geen deugd als je huizen via de achterdeur binnengaat, het is een deugd als je oppassend bent. Ga huizen door de normale ingang binnen en vervul je plichten tegenover Allah, zodat je succes zult hebben.
Dit wat merkwaardige vers lijkt erover te gaan dat er in Mohammeds tijd een ritueel bestond waarbij men tijdens Nieuwe Maan niet door de voordeur ging. Voor de vroege aanhangers van de islam was dit kennelijk wel iets belangrijks, anders had de koranschrijver er geen woorden aan vuil gemaakt. Volgens de koranschrijver zijn dat soort rituelen niets waard, en moet de maan worden gezien als een aangever van de tijd (lees: de tijd van het jaar).

Alleen is de maan niet zo handig voor het bijhouden van de tijd van het jaar, zeker niet voor pelgrimstochten. Er gaan namelijk niet precies 12 manen in een jaar, zodat de tijd voor de pelgrimages door de jaren heen steeds op een andere datum komt te vallen. Maar de maan was als aangever van het ritme van het religieuze leven kennelijk belangrijk. Het symbool van de islam, een maansikkel met een ster, onderstreept dat. Geen wonder dat sommigen denken dat Allah oorspronkelijk eigenlijk een maangod was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Op- of aanmerkingen? Plaats ze hier...