woensdag 16 november 2011

Beschermingsgeld?

Soera 2:274


Nog één vers over het geven van aalmoezen (of vrijwillige bijdragen aan medewerkers van de moskee):
274. Zij die hun geld besteden, (bij) nacht en dag, heimelijk en in het openbaar, zij hebben de beloning bij hun heer, en zij zullen niet bang zijn en geen verdriet hebben.
Het weggeven van veel geld kan best iets moois zijn, het kan ook voldoening geven als het goed terecht komt en het lijkt me redelijk dat moslims geloven dat Allah hen ervoor zal belonen, maar hoe dit geven van geld een bescherming kan zijn voor angst en verdriet is me niet duidelijk. Een zwartkijker zou kunnen concluderen dat dit "beschermingsgeld" is, wat je moet betalen om te voorkomen dat je winkel of jijzelf in elkaar wordt gerost. Maar misschien mag een gulle gever erop rekenen dat hij op zijn beurt wordt geholpen, mocht economische tegenwind hem ooit treffen. Het eerste lijkt me niet zo fraai, het laatste niet zo waarschijnlijk. De koranschrijver zal ongetwijfeld iets anders in gedachten gehad hebben. Jammer dat hij dat niet met ons heeft willen delen.

Tot zover de reeks verzen over het geven van geld aan hen die dat nodig zouden hebben. Hierna gaat de koranschrijver definitief over naar een ander onderwerp, met nog grotere gevolgen voor de moslimse economie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Op- of aanmerkingen? Plaats ze hier...