zaterdag 29 oktober 2011

Rottuin

Soera 2:266

De volgende tekst is er weer zo één die los staat van de rest, een apart verhaaltje met een boodschap. In dit geval is het niet alleen een rare boodschap maar eigenlijk is het ook een heel naar verhaal:
266. Zou iemand van jullie het leuk vinden om een tuin te hebben met palmbomen en druiven, waaronder rivieren stromen, met allerlei soorten fruit voor hem; en hij is overvallen door ouderdom, en hij heeft zwakke nakomelingen, en een wervelwind treft de (tuin) en deze wordt verteerd door vuur. Zo maakt Allah zijn boodschap aan jullie duidelijk, zodat je erover kunt nadenken.
En wat is dan wel de boodschap die Allah hier duidelijk zou maken? Dat het niet leuk is om een mooie fruitbomentuin te hebben als die in vlammen opgaat? Die uitleg ligt nogal voor de hand, maar er is ongetwijfeld méér. Wat de schrijver misschien bedoelt - maar nu sla ik aan het speculeren - is dat je helemaal niet zo'n tuin moet wensen, omdat het er zo mee zou kunnen aflopen. Maar zulk zwartgallig pessimisme zou goed passen bij andere passages in deze soera, waar het moois in dit leven wordt voorgesteld als iets slechts (zie bijvoorbeeld vers 212).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Op- of aanmerkingen? Plaats ze hier...