zaterdag 5 februari 2011

Boekhandel

Soera 2:79,81
79. Wee, dan, hen die het boek eigenhandig schrijven en dan zeggen: "Dit is van Allah", zodat ze het voor een zacht prijsje van de hand kunnen doen. Daarom, wee hen vanwege wat hun handen hebben geschreven en wee hen voor wat ze verdienen.
Is dit "eigenhandig geschreven Boek" dat wordt verkocht als "van Allah" de Koran? Dat zal de schrijver toch wel niet bedoeld hebben. Hij had het ongetwijfeld over andere boeken. Boeken waar kennelijk geld mee te verdienen was, hoewel niet erg veel.

Zoals zo vaak in de Koran is dit stukje nogal vaag: over welk boek gaat het hier? Wie zijn die schrijvers? Bovendien wordt dit refrein op verschillende plaatsen (in iets variërende bewoordingen) herhaald, onder meer in soera 3, 5, 9 en 16. In soera 3 lezen we bijvoorbeeld: "Zij (de goede moslims) verkopen de verzen van Allah niet voor een lage prijs..." Wat is nu het probleem, doken die anderen onder de minimale boekenprijs, of vond schrijver het sowieso verwerpelijk om boeken te verkopen? Uit vers 79 blijkt het laatste het geval. Verkoop van boeken stinkt kennelijk. De status van de boekhandel in de tegenwoordige Arabische wereld sluit daar aardig bij aan. Volgens Maurits Berger (in de VPRO Gids, nr. 41, 2004) is "het totaal aantal boeken dat in de Arabische wereld in de afgelopen tien eeuwen is vertaald gelijk ... aan het aantal vertalingen dat Spanje in een jaar publiceert." Ook literatuur van eigen bodem loopt er niet goed: "In 1996 werden in de 22 Arabische landen gezamenlijk slechts een kleine tweeduizend literaire boeken gepubliceerd. Als er van een boek meer dan vijfduizend exemplaren verkocht zijn, op een totale Arabische bevolking van 270 miljoen Arabieren, dan is het een bestseller."

We slaan vers 80 even over (dat lijkt te gaan over het Vagevuur, een onderwerp apart) en lezen dan het vermoedelijke vervolg op vers 79:
81. Ja, wie kwaad verdient en zijn zonden hem rondom aankleven, zij zijn de gevangenen van het vuur, daar zullen zij blijven.
Wie dus een bijbelshop in Saoedi-Arabië wil openen moet op zijn hoede zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Op- of aanmerkingen? Plaats ze hier...