woensdag 8 augustus 2012

Het geloof van Abraham

Soera 2:130-131
130. Wie wenst van het geloof van Abraham (af te wijken) uitgezonderd hij die zijn ziel verdwaast? En zeker, wij kozen hem in deze wereld, en in het hiernamaals behoort hij bij de rechtvaardigen.
131. Toen zijn heer tegen hem zei: "Onderwerp je", zei hij: "Ik onderwerp mij aan de heer van de schepping".
Maar welk geloof hing Abraham eigenlijk aan? Een moslim was hij in elk geval niet:
  • hij hield geen Ramadan of 
  • jaarlijkse bedevaart naar Mekka, 
  • hij las nooit de Koran, en
  • hij boog zich niet vijfmaal per dag op een matje naar het Oosten.
De Koranschrijver gebruikt in vers 131 tweemaal een vorm van het woord islam, daarmee suggererend dat Abraham eigenlijk een moslim was. Een sterk staaltje geschiedvervalsing.

Zie ook: soera 3:67.

2 opmerkingen:

  1. Nee nee, toen de koran geschreven werd, bestond ‘de islam’ als geïnstitutionaliseerde godsdienst natuurlijk nog niet, en dientengevolge waren er ook geen ‘moslims,’ als aanhangers van die godsdienst. Als Abraham in de koran muslim genoemd wordt betekent dat dus iets anders: ‘zich overgevend’ o.i.d.; een gewoon bijvoeglijk naamwoord.
    Van geschiedvervalsing te spreken bij een onderwerp waarin zó weinig geschiedenis te ontdekken valt is ook niet zinvol.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geachte Ghurabalbayn, bedankt voor de kritiek. Maar de Koranvertaler Shakir bijvoorbeeld vertaalt dit woord toch als "moslim", en als ik het goed begrepen heb is "hij die zich onderwerpt" en "moslim" zo ongeveer synoniem. Abraham wordt dus geportretteerd als iemand die zich onderwerpt, zoals de islam het ziet, en niet zozeer als iemand die gelooft, zoals uit de Bijbel blijkt. De geschiedvervalsing zit 'm dus daarin. Je kunt het ook karaktermoord noemen.

      Verwijderen

Op- of aanmerkingen? Plaats ze hier...